Milloin lainojen yhdistäminen kannattaa?
Lainojen yhdistämismahdollisuus kannattaa vähintäänkin kartoittaa, mikäli sinulla tai kotitaloudellasi on useita lainoja. Meistä jokainen tietää, että kaikki kotitalouden sopimukset sähkösopimuksesta asuntolainaan kannattaisi kilpailuttaa aina aika ajoin. Tämä pätee myös ehdottomasti kotitalouden koko lainakokonaisuuteen, joka voi olla hyvinkin mittava. Mittavuudesta johtuen myös lainoista saatavat säästöt voivat olla hyvin mittavia.
Meistä kukaan ei ole seppä syntyessään, eikä jokainen matkan varrella tehty taloudellinen päätös ole aina onnistunut joko itsestä riippuvista tai riippumattomista syistä. Tätä ei kuitenkaan kannata jäädä murehtimaan, eikä oppirahojakaan tarvitse aina maksaa hankalimman kautta. Siksi lainojen yhdistämispotentiaali kannattaa selvittää oikeastaan aina, kun lainoja on kertynyt määrällisesti useampia.
Meistä varmaan jokainen tietää korkoa korolle -ilmiön, vaikkei aina tietäsikään miten oman lainan korko määräytyy. Urbaanilegendan mukaan itse Albert Einstein olisi kerran vapaasti suomennettuna sanonut:
”Se, joka korkoa korolle -ilmiön ymmärtää, saa rahaa, ja se joka ei, maksaa siitä”
Meistä tuskin kukaan haluaa maksaa tarpeettomia korkoja ja lainakuluja lainoissaan. Jotkut kulutusluotot käsittävät poskettomia korkoja, jotka tuntuvat määräytyvän mielivaltaisesti – kun yhdistät lainasi, korot pysyvät hallinnassa. Vaikka olisit joskus ajattelemattomasti nostanut tällaista lainaa, ei oppirahojen maksu ole välttämättä tarpeen, mikäli tarjolla on parempi vaihtoehto. Ja tämä vaihtoehto kannattaa ehdottomasti selvittää ja kartoittaa yhdistelylainan kautta lainat yhdeksi kilpailuttamalla.
Tuntuuko hallinnantunteesi taloutesi suhteen kadonneen? Ahdistavatko kertyneet kulut ja lainat, joita tuntuu ilmaantuvan lisää ja lisää? Taloudenpito voi olla parhaimmillaan selkeää ja mukavaa, ja tuoda elämään hallinnantunteen ulottuvuuden ainakin yhdelle osa-alueelle. Siksi omaa taloutta kannattaa selkeyttää — säästöt eivät näy vain kukkarossa vaan myös stressitasoissa. Taloudenpidon ei siis tarvitse olla kyyneleitä ja hampaiden kiristelyä.
Lainan yhdistämisen huonot puolet: onko niitä?
Kaikella tässä maailmassa on kääntöpuolensa. Käsittääkö siis lainojen yhdistäminen huonoja puolia? Huonot puolet voi pyrkiä minimoimaan valitsemalla optimaalisen ja hinnaltaan tehokkaimman lainan. Jos lainan kilpailutus ei kuitenkaan jostain syystä osukaan nappiin, voi lainan ottaminen käsittää käsittelykuluja esimerkiksi avausmaksujen muodossa vaikka sen todellinen vuosikorko olisikin kilpailukykyinen. Pahimmillaan lainan kokonaiskulut voivat siis olla suhteettoman korkeat, vaikkei tämä uhkakuva ole kovin yleinen lainoja yhdistettäessä.
Lainojen yhdistämisen yhteydessä täytyy myös muistaa, että kyseessä ei ole mikään taikakonsti ylivelkaantuneelle kotitaloudelle, sillä varsinaista lainasummaa ei lainojen yhdistämisellä voi kutistaa, vaikka korkokulujen maltillistaminen toisikin mukanaan huomattavia sääntöjä. Jos taloutesi ongelmat ovat suuria, lainojen yhdistäminen yksinään ei riitä ratkaisuksi talouden tervehdyttämiseen. Näistäkin huonoista puolista huolimatta lainat kannattaa kuitenkin vähintään kilpailuttaa, kuten myös pieni pikavippi.
Kenelle lainojen yhdistäminen on mahdollista?
Käytännössä lainan yhdistäminen vaatii ensinnäkin täysi-ikäisyyttä. Toisekseen vaatimuksena ovat luottotiedot sekä säännölliset tuet tai etuudet. Tämän lisäksi palvelut vaativat Suomen kansalaisuutta ja toki useampaa lainaa, jotta niitä voidaan ylipäätään yhdistää. Siihen, miten helposti laina on lopulta lunastettavissa vaikuttaa lainanhakijan elämäntilanne, jolla on myös vaikutusta lainan maksimisummaan. Esimerkiksi opiskelija tuskin saa opiskelijaetuuksillaan lunastettua korkeimpia lainasummia esimerkiksi 60 000 euroon asti. Lainasummat siis luonnollisesti suhteutetaan aina lainanhakijan maksukykyyn.
Kenelle yhdistelylaina ei ole mahdollinen?
Koska yhdistelylainan tarjoajat ovat loppujen lopuksi rahoitusta myöntäviä pankkeja, tulee niiden varmistua lainansaajan maksukyvystä. Tämä tapahtuu pankin laatiman riskiarvion kautta, jonka avulla tutkitaan lainanhakijan kyky selviytyä hakemastaan lainasta. Tekijä, joka johtaa automaattisesti lainahakemuksen hylkäämiseen on alaikä. Tämän lisäksi lainahakemus tulee usein takaisin kielteisenä, mikäli luotonhakijalla on maksuhäiriömerkintä tai pienet tulot suhteessa haettuun lainasummaan, joka voi olla liian suuri. Myös epävarma elämäntilanne voi johtaa lainan eväämiseen.
Tässä vaiheessa lukija saattaa pohtia, mitä järkeä tällaisella järjestelyllä ylipäätään on, mikäli yhdistelylainaa eniten tarvitsevat jäävät rannalle ruikuttamaan. Täten esimerkiksi kulujaan karsivan työttömäksi jääneen henkilön voi olla vaikeaa saada tällaista lainaa, vaikka tarve voisi olla suuri. Kuitenkin, vaikka elämäntilanteesi olisi epävarma, kannattaa lainavertailu tehdä joka tapauksessa. Lainavertailua voi tehdä myös esimerkiksi karsitummin vaikka vain kalleimpien kulutusluottojen osalta.
Paljonko lainojen yhdistäminen voi tuoda säästöjä?
Tähän kysymykseen ei ole tietenkään yhtä oikeaa vastausta, sillä lainojen yhdistäminen tarkoittaa hyvin eri lopputulosta eri ihmisille. Oikean vastauksen saakin siis raa’asti laskemalla tuloksen kussakin taloustilanteessa vertailussa saatujen tietojen avulla sekä huomioiden lainojen käsittelykulut. Lainojen suuruudesta riippuen säästöt voivat kuitenkin olla esimerkiksi jotakin satojen ja tuhansien eurojen välillä. Lainasummasta riippuen tämä voi näkyä jo kuukausittaisessa lainasummassa huomattavana prosentuaalisena säästönä ja helpotuksena taloudessa. Pelkät lainojen kilpailuttamisen tulokset eivät siis välttämättä ole täysin vertailukelposia, sillä lopputulokseen vaikuttavat myös lainan avauskulut ja muut kuin todelliseen vuosikorkoon liittyvät kulut. Huomioi siis kaikki korot ja kulut kokonaisuudessaan!
Minkä kokoisten lainojen yhdistäminen kannattaa?
Myös tähän kysymykseen on useita erilaisia vastauksia. Oikeastaan lainojen suuruus ei vaikuta siihen, kuinka järkevää niiden yhdistäminen on. Lainan suuruus on hyvin suhteellinen käsite erituloisten kotitalouksien kontekstissa; 100 euron laina voi olla toisessa kotitaloudessa mitätön, toisessa musertavan suuri. Toisaalta vaikkapa 20 000 euron autolaina voi tuntua hyvätuloisessa kotitaloudessa mitättömältä. Tämä kaikki on siis hyvin suhteellista. Oli kotitalouden tulotaso tai taloudellinen tilanne mikä tahansa, liian korkean koron maksaminen on joka tapauksessa yhtä turhaa ja järjetöntä. Siksi lainojen yhdistäminen ja sen mahdollisuus kannattaa selvittää lainan suuruudesta ja tulotasosta riippumatta, sillä säästöjen suuruus voi yllättää kun yhdistät pieniä lainoja yhdeksi suuremmaksi lainaksi.
Jo pienten lainojen yhdistäminen voi olla hyvin järkevää, sillä juuri monet pieniä lainoja tarjoavat rahoitusyhtiöt voivat veloittaa lainoistaan hyvin korkeaa korkoa. Jos kyseessä on esimerkiksi pikavippi tai muu löyhin ehdoin myönnetty pienlaina, niistä kertyvä todellinen vuosikorko voi hipoa pilviä. Siksi oikeastaan liian pientä lainaa lainojen yhdistämiseen ja kilpailuttamiseen ei ole, vaan tilanne kannattaa kartoittaa aina. Jos yhdistettävät lainat ovat pieniä, tilanne on varsin positiivinen ja säästöt voivat olla lainasummaan suhteutettuna huomattavia. Toki myös suurempien lainojen yhdistämisestä saadut säästöt voivat olla huomattavia, vaikkakin ne kumuloituvat usein pidemmältä ajalta hitaammin. Jos kyseessä on kuitenkin suuri lainasumma, hyvin pienikin prosentuaalinen muutos lainakorkoihin tekee pitkällä aikavälillä ihmeitä; esimerkiksi 50 000 euron lainan tapauksessa jo yhden prosentin muutos lainakuluun säästää tuhansia euroja. Summa summarum; kulujen vertailu kannattaa aina.