Missä tilanteissa pienlainaa tarvitaan?

Rahan lainaamisella ei ole nykyisin samanlainen ikävä kaiku, kuin joskus takavuosina. Ihmiset ymmärtävät, että eteen voi tulla tilanteita, jolloin väliaikainen laina on järkevämpi vaihtoehto, kuin säästäminen. Kaikille ovat tuttuja tilanteet, joissa hankitaan uusi asunto tai auto, jolloin suuri laina on tarpeen, jota sitten maksetaan vuosien ajan takaisin. Pienlainoissa kuitenkin puhutaan pienemmistä hankinnoista, joissa lainasumma ei ole niin suuri ja myös laina-aika selvästi lyhempi. Tässä artikkelissa esittelemme joitakin tilanteita, joissa pienlainan ottaminen on harkitsemisen arvoista.

Uusien kodinkoneiden hankkiminen

Useimmat meistä ovat kohdanneet tilanteen, jossa kodinkone, esimerkiksi astianpesukone, tiskikone tai vaikkapa imuri, sanoo sopimuksensa irti. Mikäli palkkapäivään on vielä aikaa, voi järkevin ratkaisu olla odottelun sijaan pienlainan ottaminen. Kukapa haluaisi esimerkiksi tiskata tai pyykätä käsin useamman viikon ajan. Pyykit voi ehkä pestä tarvittaessa äitimuorin tai muiden sukulaisten luona, mutta tiskejä ei ainakaan. Ja kyllä pyykkienkin suhteen melko rasittavaksi käy, jos evakko kestää useamman viikon. Näin on erityisesti, kun tarjolla on yksinkertainen vaihtoehto, eli pienlaina, jossa rikkoutuneen kodinkoneen tilalle ostetaan uusi lainarahalla ja laina maksetaan takaisin sitten, kun palkka tulee tilille.

Uuden kodinkoneen hankkiminen voi olla ajankohtaista myös, vaikka vanha ei olisikaan rikkoutunut. Syynä voi olla halu parempaan pesujälkeen tai siivousjälkeen tai esimerkiksi muutto uuteen asuntoon, jossa joko kyseistä kodinkonetta ei ole tai aiemmin käytetty kodinkone, esimerkiksi pieni imuri, ei enää ole riittävän tehokas uudessa asunnossa. Myös näissä tilanteissa palkkapäivän odottamisen tai säästämisen sijaan voi olla tarkoituksenmukaista ottaa pienlaina välittömästi ja maksaa se sitten myöhemmin takaisin.

Harrastusvälineiden hankkiminen

Monilla ihmisillä on harrastuksia ja oli kyseessä sitten trendikäs padel, sukeltaminen, kalastaminen, postimerkkien keräily tai vaikkapa tavallinen lenkkeily, harrastuksiin tarvitaan aina kyseiselle harrastukselle ominaisia varusteita. Nämä varusteet luonnollisesti kuluvat käytössä tai saattavat rikkoutua jonkin haaverin seurauksena. Jos vaikka uuden uutukainen vapa katkeaa kesken parasta kalastusaikaa, niin on selvää, että järkevin ratkaisu ei ole odotella mahdollisesti pitkänkin ajan päässä olevaa palkkapäivää, vaan kannattaa tutkailla muita vaihtoehtoja. Pienlaina on tällöin yksi varteenotettavimmista vaihtoehdoista. Sama pätee urheiluun, pidempi tauko siksi, että välineitä ei ole, saattaa romahduttaa kunnon tai mikäli harrastuksena on jokin palloilulaji, päättää kauden ennen aikojaan. Jos vaikkapa jalkapalloilijan kengät hajoavat kolme viikkoa ennen kauden päätöstä, eli ratkaisevien otteluiden alla, uudet kengät pienlainalla ovat taatusti parempi vaihtoehto kuin kenkien ostaminen kauden jälkeen.

Varusteiden rikkoutuminen ei tietenkään ole ainoa mahdollinen syy harrastusten tuomiin kustannuksiin. Varusteisiin saatetaan tarvita päivitystä, esimerkiksi uusien kenkien, uuden ja paremman mailan tai vaikkapa tarkemman mikroskoopin suhteen, harrastuksesta riippuen. Uusi tietokone voi tulla tarpeeseen, mikäli nettipelit tai online-kasinot eivät toimi riittävän juoheasti jne. Mikäli harrastuksena on esimerkiksi musiikkikeikoilla tai urheilutapahtumissa käyminen, saattaa liput odotettuun tapahtumaan tulla myyntiin hetkellä, jolla ylimääräistä rahaa ei juuri ole. Odottaminen palkkapäivään tällaisessa tilanteessa saattaa tarkoittaa sitä, että parhaita paikkoja ei ole enää saatavilla tai pahimmassa tapauksessa sitä, että koko keikka tai ottelu on jo loppuunmyyty. Pienlaina pelastaa tällaisessa tilanteessa ja mahdollistaa lipun ostamisen saman tien.

Lomamatkalle lähtö

Takavuosina varsinkin suomalaisille oli vaikeaa myöntää, että jossain tilanteessa on loma tarpeen. Jatkuva työnteko todistetusti uuvuttaa ja arjen harmauteen menee väkisinkin jossain vaiheessa maku. Lomamatka etelän lämpöön tai Euroopan kulttuurikohteisiin kuitenkin vaatii rahaa ja välttämättä tarvittavaa summaa ei ole ulottuvilla silloin, kun lomantarve on suurin. Tässä tilanteessa pienlaina auttaa. Lainaamalla lomarahat ja maksamalla takaisin myöhemmin, voi loman pitää heti. Vaihtoehtona on säästää lomamatkaan, mutta jos lomantarve on kova juuri nyt, ei kuukausien säästäminen välttämättä houkuta vaihtoehtona lainkaan.